Det finns många sätt som var och en kan göra för att värna mer om miljön, ett sätt är att slänga mindre textil i hushållssoporna och i stället återvinna tyger.

handel kläderI ett tidigare inlägg skrevs det om vad man kan göra för att värna om miljön. Detta genom att tänka mer på jorden när man är ute i den, inte slänga skräp när man är ute i skogen, att sortera plast, papper, glas, aluminium och annat hemma. Dessutom skrev det om hur viktigt det är att inte åka bil i onödan och om möjligt cykla, promenera och åka kollektiv i stället.

Slit och släng påverkar miljön

En annan sak som många glömmer är hur stor miljöpåverkan vårt slit och släng-samhälle har. I en artikel i Dagens Nyheter skrivs det bland annat om hur mycket textil en familj slänger varje år, det är närmare 30 kilo som åker i soporna. Det är vidare så att mer än hälften av det som slängs är helt och fullt användbart. Textil är även den fjärde största källan till klimatutsläpp i Sverige, men det vet inte många om och det saknar styrmedel för att sortera och ta tillvara på produkterna.

Inköp av just kläder har ökat, och det kraftigt. Med omkring 30 procent under 2000-talet om man får tro nyheten rätt. Vi köper i dagens läge runt 13 kilo kläder och hemtextil per år och person. Sedan slängs mer än halva den mängden i hushållssoporna, fastän det skulle ha kunnat återvinnas. I genomsnitt blir det hela 7,6 kilo per person och år. Mer o det kan man läsa om i artikeln.

Hushållssoporna eldas upp och ger viss energi, men det vore betydligt mindre slöseri på resurser att återanvända textil eftersom nyproduktionen orsakar stor påverkan på miljö och klimat – Dagens Nyheter