De senaste decennierna, kanske århundraden, har männen dominerat i jaktlagen. I förhistoriska tider deltog både kvinnor och män i jakten, men med tydligare etablerade könsnormer syntes allt färre kvinnor till när det var dags att jaga. Men trenden vänder, och nu är det allt fler kvinnor som söker sig till jaktlag för att utföra och utveckla sin hobby.

Det verkar som att tjejer fått upp ögonen rejält när det kommer till jakt. Siffrorna talar nämligen klarspråk: allt fler kvinnor söker sig till jaktlag. Så köp dig en riktigt bra jaktradio här och sätt igång att förbereda dig inför att ta en jaktlicens!

Det har varit ett bra jaktår för älg och hjort skriver Svenska Yle. Men det finns mer anledning att fira. Kvinnorna har nämligen gjort rejäl entré inom jakten och det är inte längre lika ovanligt med enbart kvinnor i ett jaktlag. Ett sådant hittar du till exempel i Soutjärvi där ett lag bara består av kvinnliga jägare.

Andelen kvinnor i jakten

Norrland dominerar i antalet kvinnliga jägare, närmare bestämt Västerbotten. Men Stockholm är inte mycket sämre, och Jämtlands län har också börjat se trenden på antal kvinnor som tar jägarexamen:

”Andelen kvinnliga jaktkortslösare 2017 var 6,8 procent, motsvarade 19.209 kvinnor. En ökning med 983 kvinnor från 2016. 1996/1997 var andelen kvinnor 3,7 procent, 11.300 stycken” Svensk Jakt

Ökningen tros vara delvis på grund av att man inom jaktförbundet haft ett pågående genusarbete där man just arbetat för att få fler kvinnor till att ta jägarexamen. Men det kan också bero på att det ligger rätt i tiden, där allt fler människor försöker beträda klassiskt ”könade” domäner.

Nu hoppas vi att fler kvinnor tar sig en jägarexamen och går ut i skogen och jagar!