På Östgötaslätten finns det flera städer att upptäcka, inte minst Norrköping som bland vissa östgötar också har kommit att kallas Sveriges minsta storstad. Och det ligger något i det då Norrköping den sista tiden har rustats upp rejält och gått om flera närliggande städer. Norrköping har idag en intressantare innerstad, fler butiker, Strömmens sköna omnejder samt Kolmårdens djurpark som är många barns favoritutflyktsmål.

En familjesemester till Norrköping kan vara en bra idé, speciellt under sommaren då Kolmården blir ett självklart val. Den nya bergbanan är ett måste för äventyrslystna barn samt safariparken där björnar och lejon går lösa. Dock är Norrköping mer än bara Kolmården.

Upplevelser i Norrköping

Denna gamla arbetarstad med en av Sveriges mest ökända dialekter har numera ett rikare uteliv än förr. Det har satsats mycket för att skapa nya områden och överlag är det idag en charmigare stad än bara för 15-20 år sedan. Besök det berömda von Fersens och Pipers Löfstad slott och titta på blodfläcken som tydligen aldrig går bort hur mycket man än skrubbar.

Ett annat välkänt slott i närheten av Norrköping är Ekenäs Slott som erbjuder roliga riddarspel varje år och där man kan få se på livs levande riddare som slåss mot varandra.

Väster om Norrköpings centrum (man kan gå till fots) ligger Himmelstalundsfältet med många urgamla hällristningar. Värt ett besök för den kulturintresserade familjen. De 1700 hällristningarna ligger utspridda på en stor yta, vilket gör att man samtidigt får en skön promenad.

Det som utmärker Norrköping allra mest är dock Industrilandskapet med Strömmens alla stigar och de gamla industrierna som en gång var textilfabriker. Området har renoverats upp och numera kan man göra ett besök på Arbetets museum och samtidigt avnjuta en god lunch eller middag på flera fina restauranger som öppnat i området. Intresserad? Läs mer här!

Är man shoppingintresserad bör man inte glömma bort Knäppingsborg som ligger alldeles intill De Geer-hallen. Detta är ett pyttelitet område med söta butiker och ostaffärer m.m. och man kan även ta en fika här och kika ned mot vattnet. Här följer annars 3 alternativ till ovan nämnda mål.

  • Carl Johans Park med kaktusplaneringen
  • Visualiseringscenter C i Industrilandskapet
  • ”Östgötaporten” som är IFK Norrköpings hemmaarena (för den fotbollsintresserade)

Augustifesten

Norrköping hade en gång i tiden en stor karneval på sensommaren i augusti men den har nu istället ersatts av Augustifesten där stadens största gator smyckas med stånd och aktiviteter. Perfekt för en familjeutflykt.