Allt fler svenskar väljer att campa på semestern och upptäcka nya platser från cykelsadeln. Ett miljövänligare alternativ än långa flygningar och bilfärder, samtidigt som cykelsemestern dessutom bidrar till fysisk aktivitet under sommarens lata dagar.

I den här artikeln presenteras olika saker som är viktiga att tänka på inför och under cykelsemestern i sommar. Häng med för att ha bästa kollen inför årets härligaste ledighet!

Ökat cyklande bland svenskar

Det är fler som väljer att ta cykeln till jobbet eller på semestern idag än tidigare. Klimatvänliga alternativ eftersträvas i allt högre grad och även regeringen jobbar för ett ökat cyklande bland svenskar. För den som redan är en van cyklist i stadstrafik är förmodligen några av den här artikelns tips redan inköpta. Ett exempel är cykellåset som är A och O oavsett om planen är att cykla till jobbet eller ta med cykeln på semestern. Säkra och godkända cykellås, likt de som går att se på cykloteket.se/kategorier/cykeltillbehor/cykellas/, är utan tvekan ett måste. De flesta moderna cykellås omfattas av låsgaranti, vilket gör att cykeln är i ytterst tryggt förvar när den står parkerad.

Även kommuner jobbar hårt för att öka cyklandet bland medborgare där bland annat Linköping har en stigande cykling på sex procent de senaste åren.

Om bilen måste med

Även om en cykelsemester är tänkt att spenderas på cykelsadeln kan bilen ibland behövas för att ta sig till utgångspunkten. Tänk då på att i god tid säkerställa så att cykelstället fungerar och är säkert i trafik. Testa att montera cyklarna och kör en liten sträcka där det inte cirkulerar andra bilar. Om nu bilen ändå ska med kan det vara smart att ta med lite extra utrustning till cykelturerna. Cykelslang eller ett reservdäck kan vara bra att ha med under semestern. Ibland är oturen framme och då behövs rätt utrustning för att byta slang på cykeln. Ta även med några extra handdukar – gärna gamla och slitna – som kan användas för att rengöra cyklarna!