Att fiske är den bästa hobbyn, det har vi tidigare konstaterat, men visste du att fiske faktiskt är bättre rehabiliterings metod än yoga?

Regn fiske regnjackaTidigare har vi konstaterat att om det finns en hobby som är snäppet bättre än andra så är det fiske. Det är också något som sportfiskaren Siv kan skriva under på, när hon för en tid sedan råkade ut för en stroke och prövade både yoga och tai chi – men det var bara fiske som funkade. Problemen som hon fick efter sin stroke handlade nästan uteslutande om problem med balansen och trötthet som vägrade ge sig vilket gjorde att hon till större delen av rehabiliteringstiden höll sig inomhus. Men som hon säger i en intervju med Svenska Dagbladet hade hon svårt med övningarna hon skulle göra och valde hellre att ta sig ut i strömmarna till sitt älskade fiske istället. Detta eftersom fiske för henne, och många andra, är hennes meditation, mindfulness och terapi vilket hon också tycker fungerar bättre för hälsan än både tabletter och vanlig terapi – något hennes doktorer också uppmuntrade.

En hobby för rehabilitering

När Siv berättade för sina läkare om hur hon valt bort deras ordinerade övningar mot sportfiske, fick hon höra något hon inte trodde. Doktorerna ansåg nämligen att sportfiske faktiskt är den bästa typen av rehabilitering man kan ägna sig åt. Genom att ge sig ut i vatten upp till midjan med strömmarna dragandes i en och fötterna balanserandes på halt och ojämnt underlag är nämligen toppenbra övning för just balansen. Och att knyta flugor samtidigt som man pillar med annan utrustning som krävs i sporten över man också upp finmotoriken, som också påverkas när man drabbats av en stroke. Sen ska man heller inte glömma att timmar i vattnet där lugn och ro råder utan andra störningsmoment annat än vågor som bryts är helt klart en skön avslappning för en stressad hjärna – så ja sportfiske är många gånger bättre än både yoga och tai chi!