Camping är ett nöje som vi svenskar verkligen har utvecklat till en helt ny nivå. Runt om i landet har vi ett stort antal campingar att bo på så det är inte konstigt att den hela campingkulturen är välutvecklad. Vi har på många ställen tillgång till duschar, kök och allt som kan tänkas behövas för resan ut i naturen. Viktigt för oss är att få vara nära naturen och då är tält och husvagn ett utmärkt sätt att bo. Det man behöver tänka på är att vi i Sverige har allemansrätten som innebär att vi får bo precis vart som helst, men max i 24 h om det inte är avsatt för camping. Däremot gäller andra regler när det handlar om just privat mark och liknande.

campande par

Vi har en stor frihet till att göra lite hur vi vill när det kommer till att campa och bo utomhus. Vi har regeln som säger att du får ställa ditt tält i stort sett var som helst beroende på hur många timmar du planerar att stanna. I 24 h har du åtminstone rätten att övernatta vid den där vackra sjön. Allemansrätten ger oss chansen att få vistas fritt i skog och mark, även om det är privat mark, vi ska få plocka bär och svamp om vi så önskar. Det finns dock regler att följa och dessa är viktiga för att vi ska visa naturen den respekt som den förtjänar. Vi får inte förstöra eller på något sätt störa naturen runt om oss, detta är alltså rent olagligt. Lagen säger också att du vid eldning måste tillgå försiktighetsåtgärden, viktigt är då att vi har vatten i närheten för att släcka eventuell brand med.

Det säger allemansrätten om tält

Som tidigare nämnt är det tillåtet att med en eller ett par tält slå sig ner i ett dygn utan att be om lov. Men är det så att man är fler än två tält som ska slå sig ned så måste man be markägaren om lov först. Detsamma gäller om ni vill stanna fler nätter. Vill ni som många andra tälta i ett naturreservat så måste ni hålla utkik efter skyltar då reglerna säger att ni får tälta på avsedd plats. Reglerna finns till för att naturen ska fortsätta vara frisk och oskadd.