Vanligtvis när man tältar finns det ett par klassiska anledningar till varför man valt det sättet att övernatta i på sin semester. Det är den som campar, i begreppets mest vanliga bemärkelse, som är den mest förekommande tältaren. Sedan har vi förstås vandraren och den där familjen som någon gång i sitt liv testar att tälta över en helg eller så, i skärgården. Barnen får testa på att leka med sina radiostyrda leksaker vid vattenbrynet och bli bekanta med stickande myggor. Och bergsbestigarna. Även om de är ett extremt exempel så är bergsbestigarna de mest exemplariska tältarna. Och hajkarna för den delen, med.

Men det finns andra sorters tältare. De utgör inte en majoritet, men de finns där ute. Vi talar om de som ser tältet som ett praktiskt kompakt boende under korta till halvlånga perioder i livet. För att kunna bo i tält under längre perioder krävs oftast att vädret tillåter det. Åtminstone om det ska vara en smula bekvämt i alla fall. Vilka är de då? dessa figurer. De är nomader. Både i ordets strikta bemärkelse och en mer luffaraktig en.

Surf-semester vid kusten

När man är surfare och har en begränsad tid där man måste jaga vågorna varje dag kan det vara mycket bra att äga ett tält. Dels kan man bo i tältet och dels i sin bil. När man kollar prognosen för vågor och vind när man vaknar på morgonen och ser att det är episka förhållanden tio mil norrut kan det vara bra att man enkelt kan packa ihop tältet och sin lilla camp och dra. Man slipper in- och utcheckning och man lever närmare naturen.

Här är ett utdrag ur Surfer magazines artikel om att resa på surfresa:

The Right Equipment: We recommend traveling in a truck with a camper. There’s plenty of space to store everything from your boards to your cooler, plus it doubles as a safe (reasonably) place to crash if you can’t find a place to set up camp. Other things worth packing include a tent, mosquito repellent, a half-dozen bars of wax, at least three tubes of sunscreen sporadically hidden in your car, charcoal, wood, waterproof matches, and some hidden-away cash.