Barn älskar camping i skogenMånga har flera av sina bästa minnen från barndomen förknippat med naturen. Man har varit på hajk i vildmarken med sin familj eller kanske bott på en mysig campingplats på någon av öarna i skärgården. En av de starkaste byggstenarna i de här minnena kan förmodligen vara tältet. Ljudet av fingrar som vandrar längs nylon. Dofterna av tältets och sovsäckarnas syntetiska material. Doften av naturen. Man minns stämningen när det var dags att sova och tältet omgavs av skog, djur, frisk luft och mörker. Ja, hela världen var där och tältet liksom svävade mitt i evigheten.

Barndomens camping

När en mygga tagit sig in i tältet under natten var det som att höra en bensinmotor på avstånd. Tills den satte sig på ens kind och man kunde smälla den så pass sent att det genast börjat klia. Man ville somna med varma kläder men blev ofta alldeles varm och svettig under natten och avdunstad fukt hängde som dagg överallt i tältets insida.

Men mest av allt kanske man minns hur det var att packa upp tältet och sätta det i marken tillsammans med sina nära och kära. Var man inte på en campingplats där allt var mer eller mindre förberett för tält var det inte allt för lätt att hitta en bra plats. Det får ju helst inte luta för mycket och man vill heller inte ha det för knöligt där man ligger. Även om man hade liggunderlag var en rot från något träd i närheten alldeles för hård och knotig för att man skulle få en bekväm sömn i sitt tält. Om man skulle göra upp en lägereld där man hade bestämt sig för att campa under natten fanns det en del saker att tänka på. Det var viktigt att den inte var för nära tältet eller sovplatsen eftersom allting skulle lukta surt eller rök. I värsta fall kunde ju tältet brinna upp. Innan man gick för att lägga sig var det därför viktigt att elden var släckt innan läggdags.

Mest omständligt var när tältet och lägret skulle packas ihop. Inte bara för att det var trist att lämna campingen eller den fina skogsgläntan. Utan för att det var så mycket man skulle tänka på när man skulle packa allt och flytta. Det var inte bara alla grejer:

 

  • Tält, tältpinnar och snören ska tas upp och packas ner varsamt
  • Liggunderlag ner i ryggsäcken
  • Spritkök ska monteras ned
  • Sovsäckar ska rullas in och packas i sina fodral

 

För att inte tala om allt skräp man kunde ha lämnat efter sig. Naturen ska ju lämnas som man finner den. Man skulle ha behövt en sån där checklista flyttstädning innebär för att ha koll på allt som ska göras när lägret töms.