När man ger sig ut i naturen, vare sig det är för att plocka svamp, paddla kanot eller vandra i fjällen, är det viktigt att ha rätt utrustning. För det mesta gör utrustningen bara vistelsen i det fria mer angenäm än den annars skulle ha varit, men det finns även saker som är viktiga ur säkerhetssynpunkt.

  • Första förband bör man egentligen inte lämna bostaden utan. Det kan behövas nästan var som helst, när som helst.
  • En annan sak man egentligen inte borde lämna bostaden utan är en kniv. Tyvärr fungerar det ju inte att bära kniv i stan, men i skogen eller på fjället är den självskriven. Det behöver inte vara en schweizisk armékniv, även en vanlig morakniv har många användningsområden.
  • Den tredje viktiga saken är karta och kompass. Att gå vilse är aldrig 100 % omöjligt, och i en sådan situation är det bra att ha hjälpmedel för att kunna hitta rätt igen.
  • Slutligen är det trevlig med en kikare av något slag. En tubkikare ger den allra bästa sikten, men är lite för bökig att ta med sig ut på en vandring. Dessutom tar det en stund att montera en tubkikare. Bättre är då en liten, kompakt kikare som man kan ha i fickan. Den kommer inte att ge samma skärpa och stabilitet, men den gör att du kan identifiera fåglar och andra djur på långt håll.