Camping är många svenskars favoritsätt att bo och resa. Vi har ofta bokat campingplats på en av de stora campingarna, vi gör tv av fenomenet och oftast håller vi det på svensk mark. Nu börjar dock trenden att synas ute i världen och just att campa på thailändskt vis är det absolut senaste. Skillnaden mot den svenska campingen är stor och det gäller att ha skinn på näsan för att klara av utmaningen.

I Sverige är vi vana vid att ha ett flertal komforten när vi bor på en camping. Vi har tillgång till kök, toaletter, duschar och allt man kan tänkas behöva. Den enda komforten som vi själva måste stå för är sådan som handlar om att sova i själva tältet. Om vi inte har skaffat en husbil/vagn att bo i, då är vi plötsligt omringade av lyx. Vi packar ner våra reselakan från Sleepinsilk och sover som gudar, utan någon oro i världen.

Campa på ett annorlunda vis

Att campa på ett annorlunda vis kan piffa upp campandet avsevärt. Thailändare har blivit ett folk som allt oftare har camping som nytt intresse och med tanke på alla naturreservat som finns i landet så är det som att campa i paradiset. Att sova bredvid ett vackert vattenfall och kliva upp till en varm morgon med skinande sol och slippa frysa om nätterna är helt klart ett underbart sätt att campa på. Nu kan man som turist från Sverige testa på att få bo på en camping i Thailand och uppleva det så många nu funnit som bästa sättet att bo.

Familjen är en av flera som över helgen sökt sig till nationalparken Khao Yai – thailändska för det stora berget. Varje lördag rullar en karavan med Bangkokbor på utflykt in på området. Camping är en växande folkrörelse i Thailand och förutsättningarna är utmärkta. 13 procent av landet täcks av nationalparker och i de flesta kan man campa. Khao Yai, som ligger cirka 200 km nordöst om Bangkok, är den äldsta, grundad i september 1962. Den täcker 2 172 kvadratkilometer och innehåller vegetationstyper från regnskog till savann. (läs hela artikeln om campingsemestern här)