Har man sett filmer som ”Into the Wild” eller en tv-serie som ”Twin Peaks” blir man lätt sugen på att bege sig till USA för att vildmarksturista. Det går att hitta billiga biljetter för flyget, både över Atlanten och inrikes i USA om det skulle behövas.

USA bjuder på många olika typer av naturupplevelser, en del av dem nära New York, bl.a. Lake Mohonk i delstaten New York. Men många förknippar amerikansk vildmark med stater längre västerut, framför allt Washington, Oregon och Kalifornien. Genom dessa tre stater sträcker sig vandringsleden Pacific Crest Trail, en vandringsled från Kaliforniens sydgräns till British Columbia i Kanada. Leden följer flera bergskedjor, bl.a. Sierra Nevada, Laguna- och Cascade-bergen, och undviker i stort sett civilisationen. I stället bjuds man på storslagna naturupplevelser, inte misnt eftersom man på många etapper har utsikt över stilla havet.

Vill man hålla sig på östkusten finns bl.a. det 351 mil långa Appalachian Trail, som går från Mount Katahdin i Maine till Springer Mountain i Georgia. På vägen passerar man genom flera städer och byar, men större delen av leden går genom vildmarken.

Appalachian Trail och Pacific Crest Trail bildar vad som kallas Triple Crown tillsammans med en tredje vandringsled. Denna är den 500 mil långa Continental Divide trail, som går från USA:s nordgräns i Montana till sydgränsen i New Mexico. Den löper alltså ungefär som Pacific Crest, men längre in i landet, och följer vattendelaren i Klippiga bergen. Att vandra hela leden tar ungefär sex månader, och endast ett tiotal människor försöker sig på denna bedrift varje år.